Klubbholmen

Klubben arrenderar ön Lilla Korpmaren, som ligger i Ingaröfjärden. Klubbholmen disponeras fritt av alla klubbens medlemmar och i mån av plats även av gästande båtar från andra båtklubbar. På klubbholmen finns bryggor, sopmaja, toaletter, grillplats och dansbana. Besökare uppmanas att vårda anläggningarna och naturen samt åtlyda anvisningar från klubbens tillsynsman.

Utsikt från Lilla Korpmarens topp ner mot bryggan.

KLUBBHOLMENS HISTORIA

Härsö var nära att bli föreningens första klubbholme, men eftersom man skulle få dela ön med en annan klubb, bestämde man sig 1949 för Lilla Korpmaren.

Till en början hyr föreningen udden på Lilla Korpmaren. Tre år senare, 1952, får man plötsligt för sig att hastigt och lustigt köpa Vasholmen, i närheten av Vaxholm. Föreningen kallar till extra möte och kallelsen har gått ut så sent att endast ett fåtal medlemmar är närvarande. De närvarande bestämmer sig ändå för att föreningen ska köpa Vasholmen för 28 500 kronor, en mycket stor summa pengar på denna tid. Handpenningen baserades på lån från klubbmedlemmarna.

På Vasholmen fanns ett stort hus med nio rum och tre kök, samt en mindre stuga och en 15 meter lång brygga. Äldre medlemmar kan berätta att det stora huset var vackert och innehöll ett stort vitt rum som kallades vita salongen. De båda husen fick hyras av medlemmarna.

Men turerna kring Vasholmen är grumliga och irritationen bland medlemmarna ligger och gror. Exakt vad kritiken rör sig om får vi aldrig veta men bara en månad efter köpet tvingas styrelsen avgå.

Vasholmen fortsätter att var en källa till förtret. En medlem mer eller mindre bosätter sig i det stora huset och stämningen blir otrevlig. Det förekommer också sabotage och polisanmälningar. Så bestämmer man sig i november 1955 för att sälja holmen. Återigen går allt hastigt och återigen rör det sig om ett extramöte. En av medlemmarna köper holmen för 25 000 kronor. Ett klipp för honom men en förlust för föreningen.

Klubben bestämmer sig i stället för att satsa på Korpmaren. En delegation bestående av Ivar Logren, Knut Grankvist och Langborg beger sig till öns ägare Magnus af Petersén i Erstavik. Det börjar illa. Langborg och af Petersén är arbetskamrater på Länsstyrelsen och är oense om en fråga som rör jobbet. Skällandet är i full gång och Logren och Grankvist tror att loppet är kört. Men när de båda herrarna skällt färdigt, bjuder Magnus af Petersén på kaffe och konjak och skriver utan att blinka på ett tioårigt hyreskontrakt.

Klubbholmens position

Visa större karta

Mitt mellan Härsö och Ingaröfjärden.

Koordinater

WGS 84 (lat, lon):
N 59° 13.207′, E 18° 25.875′

WGS 84 decimal (lat, lon):
59.22012, 18.43125

RT90: